Одштампајте ову страницу

"Небо светосавско"

уторак, 20 март 2018 11:09

27. јануара са почетком у 13 часова ученици, родитељи и запослени у ОШ „21. октобар“ обележили су са својим гостима школску славу Свечаном академијом „Небо светосавско“. Приредбу су припремили ученици драмске и рецитаторске секције од петог до осмог разреда интерпретирајући поуке које је Свети Стефан оставио у аманет своме сину Светом Сави.

Ученици су јасно истакли да држава није само географки појам омеђен границама, већ земљу чине њена историја, традиција и прошлост, језик којим говорима, песма по којој се познајемо међу другим народима... Текст „Завештање“ био је проткан родољубивом поезијом и музиком која је тематски и мотивски била усклађена са текстом. Ученици су изванредно изнели дате им улоге и показали своје комуникацијске вештине, глумачки дар и самоувереност на сцени. Академији је претходило сечење славског колача коме су присуствовали ученици учесници у приредби, али и остали присутни.
Светосавске активности обележени су и у претходној недељи када су ученици учествовали на ликовном и литерарном конкурсу „Небо светосавско“ који је расписало Стручно веће за област предмета Српски језик. Списак награђених ученика налази се код стручног сарадника школе.
У петак 26. јануара наставник историје Слађана Денић Давидоски организала је традиционално Светосавски квиз за ученике шестог разреда заједно са наставницама српског језика Маријом Ђорђевић и Сузаном Миленковић. Одговарајући на питања о Светом Сави са историјског и књижевног становишта, ученици су показали завидан степен знања о лози Немањића као и такмичарски дух. Са највише освојених поена, победу су однели представници одељења 6-2: Ива Пешић и Алиса.