Европски дан језика

среда, 27 септембар 2017 11:33

                                                                                          Европски дан језика

26. септембар се од 2001. године обележава у читавој Европи као Европски дан језика. Савет Европе је донео одлуку да се сваке године на овај дан говори о важности учења страних језика, да би се људи широм света охрабрили да то чине. На просторима Европе говори се око 200 различитих језика. Језичка разноликост је велико богатство које треба чувати, а сваки народ на свом језику шити своју културу и уметност и чува обичаје и традицију. У ОШ „21. октобар“, поред матерњег српског језика, изучавају се још три: енглески, немачки и италијански, јер учење страних језика данас представља потребу.


Стручно веће страних језика и стручно веће за област предмета Српски језик обележили су овај дан заједно са својим ученицима. У холу школе ученици су могли да читају или разгледају постављену стручну литературу, часописе и књиге, радове ученика старијих разреда и обележја земаља чије језике изучавамо у школи. Уметнички програм почео је у 13 часова и осмишљен као рецитататорски део на језицима који се изучавају у школи. На српском, енглеском, немачком и италијанском језику ученици су говорили и писали англицизме, германизме и романизме, палиндромске реченице, идиоме својствене свим језицима и изговарали брзалице; поменути су језици националних мањина у Републици Србији, жаргонски речник тинејџерских група као и „језик унутар српског језика“, тзв. шатровачки језик. Истакнути су и ученички радови са обележјима земаља. Одељење 3-2 представило се кратким рецитаторким програмом који су спремили са наставницом енглеског језика Мајом Чомић.
Посебну драж овом програму свакако су дали ученици четврог разреда који су се са својом наставницом Енглеског језика Јеленом Бајовић побринули да представе Србију, Велику Британију, Немачку и Италију кроз традиционалне кулинарске специјалитете.
Ученици четвртог разреда могли су да постављају питања будућим предметним наставницима немачког и италијанског језика, а углавном су се интересовали за знаменитости Италије и Немачке.
Програм су припремили:
Стручно веће страних језика кога су представљали наставници енглеског језика Јелена Бајовић, Маја Чомић и Катарина Мијаиловић, Снежана Милојевић, професор немачког језика и Ана Лазић, професор италијанског језика.
Стручно веће за област предмета српски језик - наставници српског језика Марија Ђорђевић и Сузана Миленковић.
У веома пријатној и веселој атмосфери, сви смо се сложили да учење страних језика данас представља потребу у разумевању и комуникацији са другим људима. Подршку овом догађају пружили су и родитељи школе, директор и запослени у школи као и Ученички парламент.

 

О школи

Школа је 20. октобра 1971. године добила своју зграду. Зграда се налази у улици Милована Глишића 13. Школа се налази у строгом центру града, у мирнијем окружењу, окружена стамбеним зградама и кућама  Окружена је високим боровим стаблима, који јој пружају природно и мирно окружење.

Опширније

Мени

Најчитаније

Контакт информације

Телефони:
034/ 6302-785 - секретар школе
034/ 6302-785 - Бранка Радовановић, лице за заштиту података о личности
034/ 6302-786 – педагог
034/ 6302-787 – рачуноводство
034/ 6370-217 – директор и fax
034/595-088 – школа у Рогојевцу
034/6352-052 – школа у Добрачи
034/540-700 – школа у Каменици

Mail:
os21kgsekretar@gmail.com
skola21racunovodstvo@yahoo.com