НСШ „ СИМОН ГРЕГОРЧИЧ“ ИЗ ДОЛИНЕ КОД ТРСТА

уторак, 21 јун 2016 13:02

Увођењем италијанског језика као изборног предмета у нашој школи, отворила се могућност за сарадњу са школама тог језичког подручја. Комуникација међу ученицима путем електронске поште довела је до идеје да се две школе и лично упознају. Тако је реализована прва посета италијанским домаћинима у пролеће 2010.године. Том приликом договорено је да нас посете колеге и ученици школе НСШ „Симон Грегорчич“ из Долине код Трста.

Прву посету општини Долина у Италији учинила је делегација наше школе. У општини су их дочекали председник општине Ксенија Добрила и велики пријатељ Крагујевчана тршћански професор господин Ђилберто Влајић. Том приликом наша делегација је поклонила школи Симон Грегорчич уметничку слику Амиџиног конака коју је за ту прилику насликао наш професор, академски сликар Мирољуб Сретеновић.

Даља сарадња условила је нови сусрет у нашој школи 19. октобра 2012. године. Дошло је троје колега и дванаест ученика. Четвородневно дружење је пружило обострано задовољство и створило сигуран темељ даљој сарадњи. Следеће године наша делегација је посетила њихову школу.

УТИСЦИ УЧЕНИКА

Породица моје другарице Лизе је пријатна и гостопримљива. У њиховој породици боравила сам четири дана и било ми је феноменално. Пробала сам њихову традиционалну храну, обилазили смо Трст, посетили дворац Мирамаре, Приморски дневник, велики тржни центар и њихову главну катедралу. Добила сам доста поклона за себе и за своју породицу. Обишла сам и Лизину школу, забављали смо се, зближили и учврстили наше пријатељство. Мислим да сам стекла пријатеље за цео живот. (Марија Живковић, 7/1)

У Италији нам је било прелепо. Мој друг Немања Стефановић и ја били смо смештени заједно код друга Матије који нас је заједно угостио. Породица је слична мојој, веома су гостопримљиви и добри, храна и смештај су одлични. Матија има веома занимљивог брата Ивана који добро игра фудбал. Дани су нам протекли узбудљиво и интересантно, али нам се највише свидела јама која има око хиљаду степеника. Ишли смо у организоване обиласке града, видели знаменитости, а између осталог, ишли смо и на вечеру код друга Мартина. Добили смо пуно поклона за успомену и од Мартина и од Мануела. На дан поласка добили смо пуно слаткиша, воћа и хране, а власник једне продавнице частио нас је бомбонама. Сви су били врло љубазни и отвореног срца. Веома нам је драго што смо посетили овако леп град и што смо упознали овако дивне пријатеље. Надамо се да ће нам пријатељство бити чврсто и трајно. (Владимир Конатар и Немања Стефановић, 7/1)

Време које сам провела са пријатељима у Италији остаће ми заувек у сећању. Стекла сам дивне пријатеље, упознала њихову културу, пробала њихове специјалитете. Породица код које сам боравила веома ме је лепо дочекала и угостила. Осећала сам се као код своје куће. Присуствовали смо њиховом часу Италијанског језика у школи и упознали њихове наставнике који су били јако љубазни. Највише ми се свидео центар града и дворац Мирамаре. Надам се да ћемо се видети опет и да ће се наше пријатељство наставити. (Софија Мојсиловић 8/3)

Боравак у Трсту био је незабораван. Посетили смо дворац Мирамаре, катедралу, православну цркву, Приморски дневник и још пуно веома лепих места. Наши домаћини били су дивни. Трудили су се да нас боравак буде што лепши и занимљивији. Желели су да се осећамо као код своје куће. Од хране су нам нудили познате италијанске специјалитете који су, као што сам и мислила, веома укусни. Што се тиче забаве, уопште нам није било досадно, јер смо се увек шалили и причали. У Италији смо се дивно провели, а то показују и сузе које смо исплакали на дан нашег поласка. Заувек ћемо памтити Трст по лепом и у њему ћемо увек имати пријатеље.

За време боравка у Трсту са својим друговима и наставницима, провела сам се јако лепо. Угостила ме је Лоренца Јеж заједно са својом породицом. Пробала сам њихове специјалитете, а највише ми се допадају пица и сладолед. Посетили смо много лепих места, између осталог и Приморски дневник где су нас веома лепо дочекали и угостили. То је дневни лист на словеначком језику и редакција им је веома лепа. Сликали смо се са нашим пријатељима и фотографија нам је изашла у новинама. Доста смо се шалили, играли друштвене игре, шетали… Лоренцини родитељи слабо говоре српски језик, па смо се споразумевали на италијанском и енглеском језику. Тужна сам што сам се растала са њима, али се надам да ћемо се ускоро поново срести и да ћемо се и даље дружити и остати у контакту. (Кристина Маркоић 8/3)

У Италији сам се провела јако лепо и стекла сам једно занимљиво и незаборавно искуство. Веома ми је драго што сам упознала нове пријатеље и што сам упознала нихову културу и начин живота. Обишли смо најзначајније знаменитости Трста и по цео дан смо се смејали и дружили. Све у свему, на папир не могу стати сви моји лепи утисци, овај провод мора да се доживи. Волела бих да останем у контакту са пријатељима из Италије и да се наше другарство никад не угаси. (Вероника Христара, 8-3)

У септембру 2012. долазили су нам другови из Италије, а ове године, ми смо узвратили посету. Девојчица код које сам одсела зове се Маја. Она и њени родитељи заиста су ме лепо угостили. Чинили су све да ми буде јако лепо и пријатно. Поред обиласка знаменитости Трста, упознали смо још много другова и другарица. Време проведено са њима било је јако забавно. Након вечере, време смо проводили заједно и често се смејали до суза. Када је дошао дан растанка и повратка у Србију, сви смо били веома тужни и то је био један од најгорих осећаја. Сви смо плакали, али сада од туге. Надам се да ћемо се поново срести и да ће се ово наше пријатељство наставити. (Петра Радовановић, 8-3)

О школи

Школа је 20. октобра 1971. године добила своју зграду. Зграда се налази у улици Милована Глишића 13. Школа се налази у строгом центру града, у мирнијем окружењу, окружена стамбеним зградама и кућама  Окружена је високим боровим стаблима, који јој пружају природно и мирно окружење.

Опширније

Мени

Најчитаније

Контакт информације

Телефони:
034/ 6302-785 - Бранка Радовановић, лице за заштиту података о личности
034/ 6302-786 – педагог
034/ 6302-787 – рачуноводство
034/ 6370-217 – директор и fax
034/595-088 – школа у Рогојевцу
034/6352-052 – школа у Добрачи
034/540-700 – школа у Каменици

Mail:
os21kgsekretar@gmail.com